Drukwerkterminologie


Als je een offerte aanvraagt voor drukwerk, zijn er heel wat keuzes te maken. Er zijn zoveel mogelijkheden en de soms ingewikkelde grafische termen maken het er vaak niet eenvoudiger op.

Wij helpen je hier graag bij en presenteren een overzicht van de meest gebruikte drukwerkterminologie.

Soorten documenten

De termen folder en brochure worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn eigenlijk niet hetzelfde.

de vocht folder afval oplossingen

Folder

Een folder bestaat uit één blad dat één of meerdere malen is gevouwen. Een folder onderscheidt zich van ander drukwerk in boekvorm doordat het meerdere pagina’s heeft maar niet is gebonden.

katoen natie brochure transport - grafisch drukwerk

Brochure

Een brochure is een gedrukt boekje en bestaat uit meerdere vellen gevouwen papier, in de rug bijeengehouden met behulp van bijvoorbeeld nietjes of lijm. Het aantal pagina’s is altijd een veelvoud van vier.

leaflet indigo

Leaflet of flyer

Een leaflet of een flyer is een bedrukt los blad, dus geleverd zonder binding, zonder vouwwerk.

Ricard nuts poster - promotiemateriaal

Poster of affiche

Een poster of affiche is niets meer dan een extra grote flyer. Een groter bedrukt los blad dus, zonder binding of vouwwerk.

Courante druktechnieken

Bij het drukken wordt drukinkt overgebracht op een te bedrukken materiaal (meestal papier of karton) met behulp van een drukvorm en een drukkracht. Er zijn veel verschillende technieken.

offset vellen sprengers

Vlakdruk (offset)

Vlakdrukprocédé waarbij het beeld vanaf een plaat eerst voorzien van vocht en daarna voorzien van inkt via een rubberdoek wordt overgezet op losse vellen papier.

rotatiedruk sprengers

Rotatiedruk (offset)

Rotatiedrukprocédé waarbij het beeld vanaf een plaat eerst voorzien van vocht en daarna voorzien van inkt via een rubberdoek wordt overgezet op een grote rol papier, die achteraf op maat wordt gesneden. Deze druktechniek is ideaal voor grotere oplagen.

digital printing sprengers

Digitale druk

Digitaal drukken heeft een voordeel bij kleine oplages door de lage vaste kosten. Het gebruik ervan wordt populairder en men kan op verschillende materialen printen, zoals hout, kunststof, textiel,…

zeefdruk sprengers

Zeefdruk

Druktechniek waarbij de inkt door een zeef op het te bedrukken materiaal wordt aangebracht, hierdoor zijn ook moeilijk bedrukbare vormen en materialen te bedrukken.

blinddruk diepdruk sprengers

Blinddruk of diepdruk

Is een druktechniek waarbij geen inkt gebruikt wordt. Door op (of in) de drukplaat een reliëf aan te brengen en deze daarna tegen het papier te persen, ontstaat in het papier eveneens een reliëf.

flexo druk sprengers

Flexodruk

Hoogdruktechniek waarbij de drukplaat flexibel is en zich aanpast aan het te bedrukken materiaal. Daarom is deze techniek erg geschikt voor verpakkingen met grillige vormen.

Soorten afwerkingstechnieken

Dit gaat over alle handelingen die na het drukken worden uitgevoerd. Denk hierbij aan snijden, vouwen, rillen en stansen, maar ook lamineren, binden, hechten etc.

schoonsnijden sprengers

Schoonsnijden

Het nasnijden van drukwerk op het gewenste formaat.

rillen drukwerk terminologie

Rillen of biegen

Een groef in papier of karton aanbrengen zodat het makkelijk en recht gevouwen kan worden.

brocheren sprengers

Brocheren

Het binden van brochures, boeken en tijdschriften, met nietjes, garen of lijm.
Gehecht gebrocheerd wil zeggen: in elkaar gestoken vellen voorzien van twee nietjes.

lamineren sprengers

Lamineren

Het aanbrengen van een transparante folie door middel van warmte. Deze folie kan mat of glanzend zijn.

oognietjes drukwerk terminologie

Oognieten

Hechtnietjes die voorzien zijn van een oogje aan de buitenkant van het product. Deze ogen worden gebruikt om het product op te kunnen bergen in bijvoorbeeld een ordner.

perforeren sprengers

Perforeren

Er worden kleine gaatjes/sneetjes in het papier gestanst, waardoor het papier achteraf gescheurd kan worden. Ook gebruikt voor wire-o binding (dubbele lusdraad door de gaatjes).

Spot UV sprengers

Spot UV lak

Spot UV-lak is een glanzende lak die op  een deel van het ontwerp wordt aangebracht.

stansen sprengers

Stansen of uitkappen

Met een stans of kapvorm kan het papier in zowat elke mogelijke vorm uitgesneden worden.

Veelgebruikte drukwerkterminologie

Gestreken papier/karton

Papier/karton dat is voorzien van één of meer strijklagen. Daardoor is het mogelijk er met fijne rasters op te drukken. De strijklaag kan mat, ‘silk’-achtig, glanzend of hoogglanzend zijn.

Persvernis

Persvernis wordt vaak gebruikt als beschermlaag op het drukwerk zodat de inkt minder makkelijk zal ‘afgaan’ op de tegenovergelegen pagina.

Recto/verso

Recto is de voorzijde en verso is de achterzijde van een blad papier. De term recto verso betekent dus dubbelzijdig (afdrukken).

Aflopend drukken

De bedrukking loopt door tot de rand van het papier. Hiervoor moet de opmaak minimaal 3 mm verder komen dan de randen van het voorziene drukformaat. Er worden snijtekens voorzien.

Full colour

Drukproces opgebouwd uit de vier basis kleuren CMYK. Met deze kleuren kunnen bijna alle kleuren nagebootst worden.

Drukproef

Een redelijk nauwkeurige weergave van de pagina’s zoals deze er uiteindelijk gedrukt uit zullen zien.

Grijperwit

De extra ruimte van een drukvel waaraan de grijper van de pers het papier kan vastgrijpen. Deze ruimte kan je niet bedrukken. Dit komt meestal bij enveloppen voor.

Plano

Niet gevouwen, vlak blad papier.