Verschillende bestandsformaten voor beelden en logo’s


Beelden kunnen in vele verschillende bestandsformaten opgeslagen worden zoals JPEG, TIFF, PDF, GIF, PSD, SVG, PNG… Maar niet alle beelden die je vindt of maakt zijn daarom geschikt voor drukwerk of schermgebruik. In dit artikel zetten we even de belangrijkste bestandsformaten op een rij met hun mogelijkheden en beperkingen.

jpeg rounded

JPG of JPEG

JPEG (of JPG) is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen in digitale vorm en wordt vooral veel gebruikt voor foto’s. Je kan bij de JPEG-bestandsindeling kiezen hoe je comprimeert. Hoe hoger de compressie, hoe kleiner het bestand, en dus ook hoe lager de beeldkwaliteit.

gif bestandsformaten

GIF

GIF-bestanden worden vooral gebruikt op het internet (bijvoorbeeld voor logo’s en banners), omdat het geschikt is voor korte animaties. GIF-bestanden kunnen maximaal 256 kleuren bevatten en zijn hierdoor nauwelijks geschikt voor foto’s. De bestandsgrootte is over het algemeen vrij klein. Beelden in een GIF formaat kunnen niet verwerkt worden voor drukwerk, vanwege de lagere kwaliteit.

png rounded

PNG

PNG is zeer geschikt voor het opslaan van afbeeldingen waar geen kwaliteitsverlies mag zijn, zoals bepaalde grafieken of schema’s of voor eenvoudige afbeeldingen. Het wordt vooral gebruikt voor afbeeldingen op websites. Een belangrijk voordeel van PNG is dat het een transparante laag kan bevatten en je dus een vrijstaand beeld op een andere achtergrond kan zetten. In dat opzicht is het dus handiger dan JPEG. PNG is niet geschikt voor drukwerk.

pdf bestandsformaten

PDF

Het PDF-bestandsformaat (Portable Document Format – Adobe Acrobat Reader) is vooral bedoeld om drukwerk aan te leveren of om bestanden leesbaar te maken voor iedereen. Het is minder geschikt voor het verzamelen of versturen van foto’s. Een PDF-bestand kan verwerkt worden tot drukklaar bestand als het voldoet aan de juiste resolutie en formaat.

tiff bestandsformaten

TIFF

TIFF-bestanden zijn groot en van zeer hoge kwaliteit. Het is daarom een ideaal formaat om originele (onbewerkte) foto’s mee te bewaren. In tegenstelling tot JPEG gaat er geen kwaliteit verloren bij het opslaan. Het is niet geschikt voor gebruik als web content.

psd bestandsformaten

PSD

Het PSD-bestandsformaat (Photoshop) kan naast gewone afbeeldingen ook bijvoorbeeld extra lagen, paden en tekst opslaan. Hierdoor is het erg geschikt om bewerkte foto’s in op te slaan. PSD-bestanden worden zonder kwaliteitsverlies gecomprimeerd.

ai bestandsformaten

AI

Het AI-bestandsformaat wordt vooral gebruikt voor vectorafbeeldingen zoals logo’s of illustraties en kan bewerkt worden met Adobe Illustrator.

svg bestandsformaten

SVG

Een SVG bestand is een vectorieel bestand dat meestal online gebruikt wordt omwille van de beperkte bestandsgrootte. Ideaal voor logo’s en grafieken op je website dus, voor een extra scherpe weergave.