Waarop letten bij het bouwen of beoordelen van een website?


Iedereen is het er over eens dat een bedrijf niet meer kan ontbreken op het wereldwijde web. Maar is je site ook een succesvolle tool?
In dit artikel stellen we de meest belangrijke vragen voor een succesvolle website.

Kan je op volgende vragen een positief antwoord geven? Dan ben je waarschijnlijk goed bezig, als er hier en daar nog een antwoord ontbreekt, dan kan het interessant zijn om de huidige website op te frissen of om een nieuwe website op te zetten.

Wat is het doel van de website?

Alles start met het bepalen van je doelstellingen. Je kan online kiezen uit pakweg 5 strategieën waarvoor de site kan dienen:

  1. Content gedreven: De website is voornamelijk opgezet om bezoekers op de website te informeren over een bepaald bedrijf, merk of dienst. Deze sites bevatten algemene bedrijfs-, product- en contactinformatie.
  2. E-commerce: De website heeft of is een webshop en verkoopt rechtstreeks producten of diensten online
  3. Lead-generatie: De website probeert zo veel mogelijk potentiële klanten en offertes te genereren
  4. Customer-service: De website is vooral klantgedreven en biedt informatie en antwoorden aan klanten.
  5. Branding: De website bestaat er vooral in om een merk (kan ook een bedrijf of dienst zijn) te versterken in zijn imago.

Vindt de bezoeker wat hij zoekt?

Een bezoeker komt naar je website met een behoefte om iets te vinden, te doen of te krijgen. Een site heeft slechts enkele tellen om een bezoeker te overtuigen om verder te surfen op de website.

Zorg er dus voor dat je weet waarom mensen naar je site komen en geef een (herhaaldelijk) antwoord op die vraag of behoefte. Verlaag de drempel voor de bezoeker door te tonen dat anderen hen voorgingen (pers, awards, referenties, klanten, cases).

Ook is het belangrijk dat de site gebruiksvriendelijk is en dat alle functionaliteiten werken, ook in verschillende browsers. Dit wil zeggen dat je site zo opgebouwd is dat zoekmachines en surfers op elk moment weten waar ze zich bevinden op de site.

Is de inhoud en look van de site relevant?

Relevante content is essentieel voor het succes van een website. Zorg dat teksten uniek, duidelijk, interessant, correct, bondig en goed gestructureerd zijn. De juiste inhoud kan mensen aanzetten tot een aankoop, helpt je goed vindbaar te zijn in zoekmachines en relevante inhoud trekt links aan.

Het wordt dan ook vaak onderschat hoe belangrijk goede teksten zijn die ook nog eens goed leesbaar zijn. Sterke tekstschrijvers zijn dan ook van onschatbare waarde.

Naast teksten is het ook erg belangrijk dat je website qua look & feel aansluit bij je doelgroep. De site moet er niet alleen mooi uit zien, maar ook in de smaak vallen bij de mensen die je wil bereiken.

Word je gevonden in de zoekmachines?

De inhoud van je pagina’s moet leesbaar zijn door de zoekrobots. Er zijn heel wat technieken om je site organisch te optimaliseren voor zoekmachines. Deze optimalisatie wordt ook wel SEO (Search Engine Optimization) genoemd. SEO is nog steeds één van de goedkoopste online manieren om aan bezoekers te komen en vormt daarmee een absolute basis bij de opbouw van een website. Het kiezen van de juiste zoektermen of keywords om je website te optimaliseren is één van de belangrijkste stappen in SEO.
Lees hier meer over SEO.

Als zoekmachines zoals Google je pagina’s niet kunnen bereiken of ontleden, dan zullen ze je site negeren en zal je geen goede rangschikking krijgen. Plaats geen tekst in je beelden zelf, en maak je code toegankelijk. Probeer zoveel mogelijk inkomende links van relevante sites te krijgen en je eigen pagina’s onderling te linken.

Hoe specifieker en relevanter de link, hoe beter voor je ranking in bijvoorbeeld Google.
Naast het organisch optimaliseren van je website, kan je ook betalen via Google Adwords voor extra zichtbaarheid op de zoekmachines. Dit wordt SEA (Search Engine Advertising) genoemd en is bij correct gebruik zijn investering dubbel en dik waard.

Boekt de website resultaat?

Een website kan een ontzettend succesvolle marketingtool zijn, en dus meten is weten. Het is daarom van groot belang dat je statistieken bijhoudt. Google Analytics is een gratis tool die perfect gebruikt kan worden om de effectiviteit te meten.

Stel op voorhand welke doelen je wilt bereiken en meet het resultaat. Achterhaal waar de bezoekers vandaan komen, wat ze precies op de site doen en waarom ze de site weer verlaten. Verkoop je via je website producten of diensten? Dan geven de analytics je ook inzicht in de flows en bronnen die je verkoop het sterkst ondersteunen.

Door regelmatige metingen kan je met de bezoekersstatistieken veranderingen waarnemen en waar nodig inhoud en uitstraling bijsturen.

Is de site up-to-date?

Als de inhoud van je webpagina’s niet regelmatig wordt aangepast en up to date is, zullen de bezoekers afhaken en zoekmachines je lager ranken. Het is heel eenvoudig om zelf een site interessant en levendig te houden met een Content Management Systeem (CMS). Dit kan je doen door regelmatig blogs of nieuws te posten, of je pagina’s aan te passen om de paar maanden.

Daarnaast is ook de techniek niet onbelangrijk. Webtechnologie evolueert immers zo snel, dat een website na een paar jaar niet meer meekan met de meest hedendaagse normen. We zien zo bijvoorbeeld nog steeds heel wat websites die niet geoptimaliseerd zijn voor tablets en smartphones.

Het is dus niet te onderschatten wat er allemaal bij komt kijken om een website succesvol op te bouwen.

Heb je bovenstaande vragen positief kunnen beantwoorden? Proficiat, dan is je site waarschijnlijk zijn investering waard.

Heb je toch nog hulp nodig of vragen bij je huidige site of wil je een nieuwe bouwen? Vraag ons alvast om advies om je te helpen bij het uitbouwen van je website tot een succesvolle marketingtool.