Resolutie en dpi

Resolutie en dpi

Hoor je het soms in Keulen donderen als er gevraagd wordt om beelden aan te leveren in hoge resolutie, 300 DPI, gevectoriseerd logo, EPS- bestand,…?
In 3 delen maken we je wegwijs in deze begrippen.

Deel 1: Resolutie en DPI

Resolutie en dpi zijn termen die gebruikt worden bij afbeeldingen en foto’s. Hoewel deze terminologie intussen ingeburgerd zou moeten zijn, ontstaat er soms nog verwarring.
Een afbeelding is opgebouwd uit punten, dat wordt uitgedrukt in pixels. Het aantal punten dat visueel op een lijn kan geplaatst worden, ter grootte van een inch, wordt DPI genoemd (dots per inch (1 inch = 2,54 cm)). Hoe meer inktpunten per inch (DPI) in je afbeelding, hoe hoger de kwaliteit van je afbeelding. Als je te weinig DPI in een beeld hebt, zal je beeld heel grof en onscherp ogen. Om de lage of hoge dichtheid van de punten (DPI) op je afbeelding te beschrijven, wordt de term resolutie gebruikt.

Afhankelijk van wat je met je afbeelding wilt doen (laten drukken of op een beeldscherm bekijken), is er een groot verschil in de kwaliteit die je nodig hebt.
Heb je beelden nodig om op een website of beeldscherm te tonen, dan gebruik je een beeld in lage resolutie (72 DPI). Als je een beeld wilt laten drukken dan moet je er één met hoge resolutie gebruiken. 300dpi is de standaardresolutie die nodig is om een goede drukkwaliteit te garanderen.
sprengers_logo_dpi

Afbeeldingen die je downloadt van het internet voldoen absoluut niet aan de eisen voor drukwerk. Deze hebben een te lage resolutie (72 DPI). Programma’s als MS Word, MS Excel of MS PowerPoint zijn niet geschikt om beeldmateriaal te maken en aan te leveren.

Later meer in deel 2 en 3 over het aanleveren van logo’s en beeldmateriaal!