De belangrijkste kleursystemen: CMYK, RGB en Pantone


Begrijp je er geen snars van als iemand je vraagt de kleurcodes van een logo te bezorgen in Pantone, RGB, HEX of CMYK?
In deze blog leggen we je kort de verschillen uit tussen de meest gebruikte kleursystemen.

De 3 belangrijkste kleursystemen: CMYK, RGB en Pantone

CMYK

CMYK of full colour gebruikt vier basiskleuren: Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en BlacK (zwart). Dit kleursysteem vormt de standaard voor drukwerk. De vier kleuren worden één voor één op het papier (of ander materiaal) gedrukt. Zo krijg je uiteindelijk een gemengd resultaat op het papier.

Per kleur zitten de waarden tussen 0 en 100.

cmyk kleursysteem
rgb kleursysteem

RGB

RGB-kleurenmodus (Red-Green-Blue) wordt gebruikt om de kleuren op een beeldscherm weer te geven. RGB heeft een groter kleurbereik dan CMYK en wordt niet gebruikt om te drukken. Per kleur kan een waarde tussen 0 en 255 worden aangegeven.

In web-toepassingen zetten we de RGB waarde om naar een hexadecimale code van 6 cijfers. Deze code begint meestal met een hekje/hashtag. Zo is het Sprengers blauw bijvoorbeeld #00aeef.

Pantone of PMS

Pantone of PMS (Pantone Matching System) is een internationaal gekend, gestandaardiseerd codesysteem om kleuren te benoemen. In tegenstelling tot CMYK, worden de kleuren vooraf gemengd en dan pas op het papier aangebracht.

Het systeem heeft als voordeel dat je kleur er altijd hetzelfde blijft uit zien op verschillend drukwerk. De kleuren zijn door het vooraf mengen een stuk krachtiger dan CMYK. PMS kan je niet gebruiken om foto’s weer te geven maar is bijvoorbeeld erg in trek voor huisstijl drukwerk (stationary) omwille van de consistentie.

sprengers pantone kleuren

Hoe kan je je bestanden best aanleveren?

Voor drukwerk is het best dat je bestanden aanlevert in CMYK of PMS. Een foto heeft standaard een RGB kleurprofiel en kan best omgezet worden naar CMYK. Dit zorgt voor een kleurverschil omdat het kleurbereik van RGB groter is dan dat van CMYK.

Wanneer je beeld of logo bestemd is voor een website, kan je het best aanleveren in RGB, als PNG of SVG bestand.

Lees HIER meer over de verschillende bestandsformaten.