Aanleveren van een logo

Aanleveren van een logo

In deel 1 omschreven we de begrippen resolutie en DPI voor je. Dit artikel bespreekt concreet waar je op moet letten bij het aanleveren van een logo.

1. Gerasterd logo aanleveren

Een rasterafbeelding bestaat uit pixels. Alle pixels samen vormen een afbeelding. Bij vergroting van een rasterafbeelding neemt de kwaliteit aanzienlijk af. De pixels worden hierbij uit elkaar getrokken waardoor de afbeelding zal vervagen. Bekende bestandsextensies van rasterafbeeldingen voor beelschermgebruik zijn: JPG, GIF en PNG. Logo’s aanleveren voor drukwerk kan in JPG, TIFF of EPS, maar dan moeten deze een voldoende hoge resolutie hebben. Dit wil zeggen dat je logo 300 DPI (uitgezonderd voor zeer grote drukformaten) moet zijn in het uiteindelijke drukformaat op 100%.

sprengers_lavin_logo_vector

2. Gevectoriseerd logo aanleveren

Vectoriseren is het omzetten van het logo in pixels naar een lijntekening. Een gevectoriseerd bestand is dus een afbeelding met of zonder tekst dat alleen bestaat uit lijnen. Het gevectoriseerd logo bevat geen pixels en kan dus onbeperkt vergroot worden zonder kwaliteitverlies. Bekende bestandsextensies van vectorbestanden zijn EPS en AI.

3. Logokleuren CMYK, RGB en Pantone

RGB (Red Green Blue), CMYK (Cyaan Magenta Yellow BlacK) en PMS (Pantone kleurnummer) zijn de meest gebruikte kleurcoderingen waaruit je logo opgebouwd is.
sprengers_rgb_cmyk
RGB
RGB-kleurenmodus (Red-Green-Blue) wordt gebruikt om de kleuren op een beeldscherm weer te geven. RGB heeft een groter kleurbereik dan CMYK en wordt niet gebruikt om te drukken.
CMYK
CMYK of full colour gebruikt vier kleuren namelijk Cyaan Magenta Yellow en Black om kleuren weer te geven. Dit kleursysteem wordt standaard gebruikt voor drukwerk.
sprengers_pantone-kleuren
Pantone
Pantone of PMS (Pantone Matching System) is een gekend, gestandaardiseerd codesysteem om kleuren te benoemen. Het systeem heeft als voordeel dat je logokleur altijd hetzelfde blijft op verschillend drukwerk. De kleuren zijn ook krachtiger dan CMYK. PMS kan niet gebruikt worden om foto’s weer te geven.

4. Hoe lever je best aan?

Logo’s worden bij voorkeur gevectoriseerd aangeleverd in EPS of AI.
Wanneer je logo bestemd is voor een website, moet je het logo aanleveren in RGB. Voor drukwerk moet het logo aangeleverd worden in CMYK of PMS.

Ben je toch nog niet zeker bij het aanleveren van logo’s? Geen probleem, stuur het door en wij zullen bekijken of je bestand bruikbaar is.