Aanleveren van beeldmateriaal

Aanleveren van beeldmateriaal

Beelden kunnen in vele verschillende bestandsformaten opgeslagen worden zoals JPEG, TIFF, PDF, GIF, PSD, EPS, PNG,… Maar niet alle beelden die je vindt of maakt zijn daarom geschikt voor drukwerk of schermgebruik. Essentieel bij het beeldmateriaal is resolutie en het formaat. In dit laatste 3e deel (Deel 1: Resolutie en DPI, Deel 2: Aanleveren van een logo) geven we je hierover tips.

1. Verschil bestandsformaten

bewaren_formaat_fotoWat zijn zoal de verschillen tussen de bestandsformaten die gebruikt worden voor het opslaan van afbeeldingen? Bij de meeste bestandsformaten wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte te verkleinen. Hierdoor verliest je afbeelding kwaliteit.

Hieronder een kort overzicht:
JPEG
JPEG is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen in digitale vorm en wordt vooral veel gebruikt voor foto’s. Je kan bij de JPEG-bestandsindeling kiezen hoe je comprimeert. Hoe hoger de compressie hoe kleiner het bestand, en dus ook hoe minder de beeldkwaliteit.

GIF
GIF-bestanden worden vooral gebruikt op het internet (bijvoorbeeld voor logo’s en banners), omdat het geschikt is voor korte animaties. GIF-bestanden kunnen maximaal 256 kleuren bevatten en zijn hierdoor nauwelijks geschikt voor foto’s. De bestandsgrootte is over het algemeen vrij klein. Beelden onder een GIF formaat kunnen niet verwerkt worden voor drukwerk, vanwege de lage kwaliteit.

PNG
PNG is zeer geschikt voor het opslaan van afbeeldingen waar geen kwaliteitsverlies mag zijn, zoals bepaalde grafieken of schema’s of voor simpele afbeeldingen. Het wordt vooral gebruikt voor afbeeldingen op websites. Een belangrijk voordeel van PNG is dat het een transparante laag kan bevatten en je dus een vrijstaand beeld op een andere achtergrond kan zetten. In dat opzicht is het dus beter dan JPEG. PNG is niet geschikt voor drukwerk.

BMP
BMP (een afkorting van bitmap)-bestanden zijn meestal niet gecomprimeerd, en zijn daardoor meestal ongeschikt om te worden verstuurd via het internet. BMP wordt bijna niet meer gebruikt.

TIFF
TIFF-bestanden zijn groot en van zeer hoge kwaliteit. Het is daarom een ideaal formaat om originele (onbewerkte) foto’s mee te bewaren. In tegenstelling tot JPEG gaat er geen kwaliteit verloren bij het opslaan. Het is niet geschikt voor het gebruik als web content.

PSD (Photoshop)
Het PSD-bestandsformaat kan naast gewone afbeeldingen ook bijvoorbeeld extra lagen, paden en tekst opslaan. Hierdoor is het erg geschikt om bewerkte foto’s in op te slaan. PSD-bestanden worden zonder kwaliteitsverlies gecomprimeerd.

PDF (Portable Document Format (Adobe Acrobat Reader)
Het PDF-bestandsformaat is vooral bedoeld om drukwerk aan te leveren of om bestanden leesbaar te maken voor iedereen. Het is minder geschikt voor het verzamelen of versturen van foto’s. Een PDF-bestand kan verwerkt worden tot drukklaar bestand als het voldoet aan de juiste resolutie en formaat.

EPS (Encapsulated Post Script)
Het EPS-bestandsformaat wordt vooral gebruikt voor vectorafbeeldingen zoals logo’s of illustraties en kan bewerkt worden met Adobe Illustrator. Het kan ook gebruikt worden voor het opslaan van foto’s. De opslag van je beeld is zonder kwaliteitsverlies.

2. Beelden aanleveren voor drukwerk

bewaren_resolutie_foto
Beelden worden best aangeleverd in EPS, TIFF of JPEG.
Je beeldmateriaal voor drukwerk moet in CMYK aangeleverd worden. Een beeld heeft standaard een RGB kleurprofiel en moet dus omgezet worden naar CMYK. Dit zorgt voor een kleurverschil omdat het kleurbereik van RGB groter is dan dat van CMYK. Het beeld dat je aanlevert moet ook voldoende DPI (300 DPI) hebben bij het uiteindelijke drukformaat. Hoe hoger de eindresolutie, hoe beter de kwaliteit.

Is dit niet het geval en moet je beeld nog omgezet worden naar 300dpi? Dat kan, maar dan veranderen ook de afmetingen van je afbeelding. Als je de printafmetingen weet, dan kan je omrekenen of je beeld voldoende resolutie heeft om te laten drukken.

We illustreren dit even aan de hand van een voorbeeld:
Je hebt een beeld gevonden dat je wilt aanleveren om te laten drukken. De afbeelding is 20x20cm groot en heeft een resolutie van 200 dpi.

A. Je wilt dit beeld laten drukken met printformaat 10x10cm, 300dpi. Gaat dit?
Ja, je kan het beeld aanleveren voor drukwerk. Als je het beeld verkleint in afmeting, dan wordt de dichtheid van je punten (DPI) groter en verhoog je dus de resolutie (DPI). Dus als je de afmeting met 200% verkleint, krijg je een beeld met een resolutie van 400 DPI.

B. Je wilt dit beeld laten drukken met printformaat 40x40cm, 300dpi
Nee, je kan het beeld niet aanleveren voor drukwerk. Je beeld moet 200% vergroot worden en je initiële DPI is maar 200dpi, dus dit geeft een onvoldoende resolutie van 100 DPI en geeft een onscherp, geblokt effect.

Afbeeldingen die je downloadt van het internet voldoen absoluut niet aan de eisen voor drukwerk, deze hebben een te lage resolutie (72 DPI) en kunnen niet voor drukwerk gebruikt worden. Programma’s als MS Word, MS Excel of MS PowerPoint zijn niet geschikt om beeldmateriaal te maken en aan te leveren. Beeldmateriaal dat geplaatst is in een Word document is meestal niet bruikbaar.

3. Beelden aanleveren voor websitegebruik

Als je beelden aanlevert voor websitegebruik kan dit in JPEG, PNG of GIF. De beelden moeten in RGB staan, wat meestal wel het geval is. De resolutie voor beeldschermgebruik is 72 DPI. Hou er rekening mee dat als je een beeld moet vergroten dat de kwaliteit hierdoor daalt en het resultaat onscherp kan zijn.

Ben je toch nog niet zeker bij het aanleveren van beelden of logo’s? Geen probleem, stuur het door en wij zullen bekijken of je bestand bruikbaar is.